mondmasker in het ov
10 mei

Per 1 juni zijn mondmaskers in het openbaar vervoer verplicht. Dit is een opmerkelijke verandering in vergelijking met eerdere aankondigingen van het RIVM en de opvattingen over het dragen van mondbescherming van de rijksoverheid. Veel vragen steken daarbij de kop op. Wat voor mondmasker moet ik dragen in het OV? Is het straks veilig om te reizen met het openbaar vervoer ondanks het dragen van een mondkapje?

mondkapje in trein
Vrouw draagt een mondkapje in de trein – World Today

Verplicht mondkapjes dragen in het OV

Er is vanaf het begin van de corona crisis vanuit het RIVM en de Rijksoverheid gecommuniceerd dat mondkapjes voor ‘schijnveiligheid’ zorgen. Toch is de overheid overstag en worden mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Waarom wordt mondbescherming nu wel verplicht vragen veel mensen zich af? Eén van de belangrijkste argumenten voor het verplicht invoeren van mondkapjes in het OV is dat de 1.5 meter-afstand-regel moeilijk gehanteerd kan worden in een overvolle trein. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) – die het kabinet adviseert in deze corona crisis – neemt de kans een ander te besmetten iets af wanneer een mondkapje wordt gedragen. Toch willen verschillende instanties, waaronder het RIVM, nog steeds duidelijk benadrukken dat maskers niet dé oplossing zijn voor het probleem. Het op de juiste manier gebruiken van een mondmasker is daarom erg belangrijk om het risico om jezelf of een ander te besmetten te verkleinen. Wanneer je rookt, eet en drinkt en hierbij het masker moet afzetten is het erg belangrijk om vervolgens niet je ogen en mond weer aan te raken. Dit kan weer leiden tot besmetting.

Welk mondkapje moet ik dragen?

In het openbaar vervoer zijn niet-medische mondkapjes verplicht. Daarbij dient de mondbescherming echt een mondkapje (ook wel mondmasker genoemd) te zijn. Een sjaal of zakdoek is niet voldoende. Wat houdt dan een niet-medisch mondkapje precies in? Dit wordt als volgt door het kabinet omschreven: ‘een niet-medisch mondkapje, zonder of met filter, bijvoorbeeld van katoen is voldoende’. Het is daarbij van belang dat mensen niet de mondkapjes gaan inslaan die wel voor medische doeleinden geschikt zijn. Dit kan er voor zorgen dat er een tekort aan mondkapjes komt in de zorg.

Waar koop ik een geschikt mondmasker?

Een niet-medisch mondkapje van katoen, zoals deze wordt aanbevolen door het kabinet worden in grote getallen aangeboden. Hierbij dient de particulier wel op te letten dat er veel verschil is in kwaliteit. Mooie trendy mondkapjes die volledig voldoen aan de eisen van het kabinet zijn onder andere te vinden op coolmondkapje.nl. In deze online shop vind de klant geen saaie witte mondkapje maar zijn er katoenen mondkapjes in leuke aanstekelijke patronen en kleuren verkrijgbaar. Bovendien zijn de mondmaskers herbruikbaar, uitwasbaar en wordt er een filter meegeleverd.

katoenen mondmasker
Mondkapjes in leuke kleuren coolmondkapje.nl

Leave a comment